dimecres, 13 de febrer del 2013

Els toros no tenen drets


En efecte, els toros no tenen drets. Cap animal té drets. Principalment perquè no saben que se'ls atorguen uns determinats drets. És a dir, un toro no es queixarà a cap jutge de que un torero li clava banderetes. A més a més, si els atorguem drets, podríem arribar a la conclusió de que les vaques estan sobre explotades per què nosaltres en poguem extreure llet, i només els donem menjar a canvi. Conclusió: no, no tenen drets.

Tanmateix, penso que és propi d'una societat avançada el fet d'exigir obligacions a les persones que formen part d'una societat, sobretot si aquesta és occidental. Entre aquestes obligacions, estaria la de no maltractar o torturar animals. És una llei moral, passada per l'imperatiu de la obligació. Obligar a les persones a no maltractar és més seriós que oferir drets als animals. És més seriós i menys cosmètic.

Dit això, hem de dir no a les 'corrides' de toros, però ho hem de fer amb rigor. Hem de dir no a les 'corrides' de toros des de el punt de vista de la superioritat cognitiva que tenim els humans; superioritat cognitiva que fa que siguem sensibles i siguem capaços d'empatitzar, fins i tot, amb un animal -és complicat viure com a propi el sentiment d'un animal. Ens fa ser millors persones, ens fa ser més civilitzats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada